Griep

De andere kant van griep

Griep is een ziekte waarvoor je bang moet zijn. Althans, dat beeld wordt over het algemeen naar buiten gebracht.  Wij kunnen onszelf beschermen tegen griep door ons te laten vaccineren, door virusremmers te nemen en door goed op onze hygiëne te letten. Maar wat zien we als we dit angstbeeld even loslaten en proberen ‘de boom’ van de andere kant te bekijken? Zit er wel een andere kant aan griep?

Koorts heilzaam

Vaak gaat griep gepaard met hoge koorts. Ook daar schrikken mensen van. Ze hollen naar de medicijnkast om met paracetamol de koorts te verlagen. Een foute actie! Het griepvirus kan zich namelijk niet verder vermenigvuldigen bij een lichaamstemperatuur boven de 38,8° C. Door paracetamol te nemen, blokkeren we ons eigen afweermechanisme en beroven we ons van ons zelfgenezend vermogen.

Wat kun je zelf doen?

Overheid en RIVM roepen ons op – zeker wanneer we tot de risicogroep behoren – om onszelf te beschermen door de griepprik te halen en Tamiflu te slikken. Maar gezondheid heb je voor een groot gedeelte ook in eigen hand:

  • Aan de basis van de preventie liggen een gezonde levensstijl en daarmee een goede afweer.
  • Eet elke dag flink (3 opscheplepels = 300 gram) verse groene groenten, neem elke dag minimaal 2 stuks fruit en denk eens aan een (groene) smoothie, een paar keer per week
  • Ook een goede nachtrust is essentieel
  • Zorg voor ritme, regelmaat en reinheid
  • Zorg voor een goede balans tussen in- en ontspanning op alle fronten, geniet van mooie, waardevolle momenten en sta stil bij deze momenten. Ook dát is voeding! Maak dagelijks een wandeling, frisse lucht doet wonderen, fiets of loop als het mogelijk is
  • Inspiratie is super-belangrijk. Probeer de dingen te doen waar je blij van wordt. Stress heeft een grote negatieve weerslag op ieders gezondheid
  • Heb je griep, dan kan de reactiekracht van je lichaam versterkt worden met een homeopathisch middel dat past bij de symptomen die je hebt.  Zie ook dit filmpje over griep en homeopathie: Homeopathie bij griep en verkoudheid. Homeopathie kan heel goed helpen bij griep maar ook bij langdurige stress of zorgen. We kunnen stress en zorgen niet uit het leven bannen. Ze horen bij onze biografie. Wel kunnen we er goed voor zorgen dat je ondanks zorgen en stress goed in je vel blijft zitten. En dát is goud waard!

Suppletie

Denk ook eens aan supplementen, hieronder een aantal waar je immuunsysteem in een griepperiode baat bij heeft:

De meest belangrijke:

    • Vitamine C: volwassenen: 3 gram of meer per dag: Vitamine C is een onmisbaar nutriënt in de werking van het immuunsysteem. Het verhoogt de activiteit van de witte bloedcellen en stimuleert chemotaxis en fagocytose. Bovendien zijn neutrofielen, fagocyten en lymfocyten in staat hoge concentraties van vitamine C op te slaan, waardoor ze beschermd zijn tegen oxidatieve schade. Vitamine C is in staat de proliferatie en differentiatie van T- en B-cellen en natural killer (NK)-cellen te stimuleren. Dit nutriënt moduleert bovendien de productie van pro-inflammatoire cytokines, en is daarmee in staat antivirale capaciteit te reguleren. In de periode met de R in de maand is een gebufferde vorm van vitamine C, die mild is voor de maag, een uitstekende keuze.
    • Vitamine D3: 2000 IE/50 mcg per dag

Overig:

    • Selenium: 100 mcg per dag
    • Zink: 50-70 mg per dag
    • Magnesium: 400 mg per dag
    • Echinacea: heeft een immunostimulerende, antivirale en antibacteriële werking. 
    • Lactoferrine:  werkt antiviraal en versterkt het immuunsysteem. Het is een waardevol component van de (aangeboren, niet-specifieke) eerstelijns verdediging tegen pathogene micro-organismen die het lichaam via de slijmvliezen proberen binnen te dringen. Daarbij heeft lactoferrine de taak het ontstekingsproces te beperken, weefselschade te beperken en systemische ontsteking te voorkomen. Het kan worden ingezet ter preventie van en als aanvullende behandeling op infectieziekten. Voor een optimale opname is het essentieel te kiezen voor lactoferrine met een zo hoog mogelijke zuiverheid, vrij van lipopolysacchariden (LPS), zodat de stof zo goed mogelijk wordt opgenomen door het lichaam.
    • Astragalus membranaceus: heeft een immuunregulerende functie. Astragalus wordt vaak gebruikt in combinatie met andere kruiden zoals Eleutherococcus en shiitake, die bijdragen aan een bredere immuunondersteuning en algemene vitaliteit, vooral tijdens de periode met de R in de maand.
    • Levertraan: bevat omega-3-vetzuren EPA en DHA. Deze essentiële vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen daarnaast directe effecten uitoefenen op het immuunsysteem en ontstekingsreacties. Levertraan met een goede balans tussen EPA en DHA en de van nature aanwezige vitamine A en D3 biedt extra ondersteuning voor het immuunsysteem. Vooral tijdens de R in de maand, wanneer de behoefte toeneemt.